неділя, 22 січня 2017 р.

Соборна пам’ять України

       День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

   Мабуть, не випадково вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Отже, він мав стати днем подвійного всенародного свята – Незалежності й Соборності

    Саме цій знаменній події була присвячена година єднання «Соборна пам’ять України», яка відбулася у районній державній адміністрації з участю керівників району, працівників установ і організацій.

    Акцентувалась увага на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Ведучі Наталія Панасюк та Катерина Дерев’яненко (працівники центральної районної бібліотеки) підготували коротку літературно-художню розповідь про урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР, згадали великі слова, які виголосив представник Директорії Федір Швець: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну… Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

     Пісні про Україну виконали працівники районного будинку культури.